Architecture at Würth

The architectural and social culture that is reflected by the buildings of the Würth Group does not only evidence the rapid company development of the Group. They are also examples of the industrial architecture of the respective country in the time of construction. The strict decentralized organization of the Group finds expression in the buildings which were implemented after inviting tenders from all over the country in architectural competitions. This approach resulted in extraordinary designs of distinct individuality. The buildings are embedded in the Würth context by the homogeneous color concept.

Kunsthalle Würth

Kunsthalle Würth

Kunsthalle Würth was built on the former area of the Haller Löwenbräu brewery in the center of Schwäbisch Hall's Old Town and officially opened in 2001. The responsible architect is Henning Larsen from Copenhagen. He emerged victorious from the 1997 competition with more than 10 internationally noted architect's offices participating.

The design of the three-story building is owing to its adaptation to the art gallery's location in the unique historic environment. For Henning Larsen, the challenge in Schwäbisch Hall was to create a house that on the one hand dared to be modern and on the other hand harmonized with the architecture of the medieval town, but which at the same time also clearly stood out in the interplay with the striking brewery building and Katharinenkirche. The solution was the visual division of the museum building on the top floor with a public square located in between. This free space is flanked by the cubes of the entrance building with art shop and cafeteria and the Adolf Würth Auditorium. a multi-purpose auditorium for exhibitions and events.

The massive structure made of reinforced concrete is reveted with Crailsheim Muschelkalk (shell limestone), creating interested effects thanks to a new cutting technique. Despite its modern design, the divided cube fits in perfectly with the surroundings. The striking facade made of steel and glass accentuates the building and provides an interesting contrast. It furthermore opens the view to the medieval town.

The design indoors was limited by both a specified maximum overall height and the ceiling of an already existing underground parking lot on which Kunsthalle Würth was erected. In contrast to the airy impression of the top floor with the picturesque view, the two exhibition levels below are directed inwards and present themselves as a sequence of junctions, passages and apertures. Smaller and larger rooms are suitable for different exhibition concepts. Originally, the exhibition space covered ca. 2,000 square meters. After renovation of the Sudhaus and the connection of the two buildings, another 650 square meters of exhibition space were added.